Wilhelminapark 19
4818 SL, Breda
Noord Brabant, Nederland
Bel ons: info@dekredietverzekeraars.nl Mail ons: info@dekredietverzekeraars.nl Contact opnemen
Op deze pagina lichten wij graag de verschillen, voordelen en kosten van een kredietverzekering en factoring toe.
Zowel een kredietverzekering als factoring wordt vaak in één adem genoemd met debiteurenbeheer. Hoewel dat beide op elkaar lijken én beide onder debiteurenbeheer vallen, zijn het toch twee verschillende vakgebieden. Factoring is een financieringsvorm en een kredietverzekering is een verzekeringsvorm. De voordelen en de redenen voor afsluiten van een factoringcontract of een kredietverzekering zijn veelal verschillend. Om u een compleet beeld te geven wat factoring en een kredietverzekering is, zullen wij op deze pagina alle verschillen duidelijk toelichten.
Zowel factoring als een kredietverzekering beperkt het risico van wanbetaling en optimaliseert de cashflow. Het is daarom vaak een afweging om voor factoring of een kredietverzekering te kiezen. In de kern bieden beide aanzienlijke voordelen die u wellicht over de streep kunnen trekken. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken is het belangrijk om duidelijk inzicht te hebben van het verschil tussen een kredietverzekering en factoring.
Een kredietverzekering is een belangrijk onderdeel binnen het debiteurenbeheer. Een andere benaming voor een kredietverzekering is: 'een debiteurenverzekering'. De verzekering is opgesteld voor bedrijven die op krediet leveren aan hun debiteuren. Om hen de zekerheid te bieden dat zij hun gerealiseerde omzet daadwerkelijk behalen, kunnen zij een kredietverzekering afsluiten. De kredietverzekering dekt het risico van wanbetaling. Als uw debiteuren de openstaande vorderingen niet meer kunnen voldoen, dan keert de kredietverzekeraar de openstaande vorderingen – conform de polis – uit. Een kredietverzekering biedt naast de uitbetaling van de openstaande vorderingen nog enkele onderdelen. Zo biedt een kredietverzekering een incassostelsel mits deze in de polis wordt opgenomen. Bij het afsluiten van een kredietverzekering kan het bedrijf op de expertise, kennis en software van de kredietverzekeraar bouwen. Enkele kredietverzekeraars bestaan al bijna 100 jaar. In die 100 jaar hebben zij een gigantische database opgebouwd met informatie over branches, markten, landen en bedrijven. Bij het afsluiten van een kredietverzekering kan het bedrijf deze up-to-date informatie gebruiken. Zo worden bestaande en nieuwe bedrijven op hun kredietwaardigheid gechecked waar het bedrijf op kan anticiperen door het betaalbeleid aan te passen. Bovendien wordt de debiteurenportefeuille goed in de gaten gehouden door de kredietverzekeraar.
Factoring is ook een belangrijk onderdeel binnen het debiteurenbeheer. Factoring is een financieringsvorm waarvan een bedrijf gebruik kan maken. Bij het afsluiten van een factoringcontract worden openstaande vorderingen direct uitbetaald door de factoringmaatschappij. Doordat de gerealiseerde omzet direct wordt uitbetaald, creëert u financiële speelruimte en werkkapitaal dat u kunt gebruiken om te (her)investeren. Bovendien geniet u, net zoals bij een kredietverzekering, van een incassostelsel mits deze onder het contract valt. Bij factoring kan er ook voor gekozen worden dat de factoringsmaatschappij het debiteurenbeheer op zich neemt.
Het grootste verschil is dat bij factoring de openstaande vorderingen direct uitbetaald worden om zo de cashflow te kunnen optimaliseren. Bij een kredietverzekering worden de openstaande vorderingen alleen uitbetaald wanneer de debiteuren wegen insolventie de openstaande vorderingen niet meer kunnen voldoen. Factoring is door de directe betaling van de openstaande vorderingen een stuk duurder dan een kredietverzekering. De premiekosten van een kredietverzekering liggen tussen 0,075 en 0,35%. De tarieven van factoring liggen tussen 0,1% en 1%. Naast het verschil in uitbetaling en de hoogte van de kosten, zijn er nog enkele verschillen. Een kredietverzekering biedt namelijk meerdere onderdelen, waaronder de kredietwaardigheidscheck en de continue evaluatie van de debiteurenportefeuille. Maar factoring biedt de mogelijkheid voor dé perfecte cashflow.
Dat ligt aan uw bedrijfsvoering en de debiteuren. Heeft u bijvoorbeeld een lage DSO (days sales outstanding) dan heeft factoring minder nut. Heeft u echter een hoge DSO, wat vaak in de bouwsector voorkomt, dan is factoring zéker raadzaam. Een kredietverzekering is dan echter ook raadzaam. Zowel een kredietverzekering afsluiten als het afsluiten van een factoringcontract kan ervoor zorgen dat uw bedrijf veel geld bespaart.
Wilt u zeker weten of een kredietverzekering of factoring voor uw bedrijf het beste is? Neem dan met ons contact op. In een compleet gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek bespreken wij graag de mogelijkheden en bieden wij u, op basis van onze expertise en ervaring, de juiste strategie voor uw organisatie.
Onze specialisten nemen graag de tijd voor uw vragen.
Stuur een e-mail +31 85 301 223009.00 - 17.00 uur
Vrijblijvend contact KlantenserviceOntdek wat een kredietverzekering & exportkredietverzekering voor de omzet- en exportgroei van uw organisatie kan betekenen! Bespreek de mogelijkheden in een GRATIS onafhankelijk gesprek.
Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat
Vergelijk samen met ons de mogelijkheden
Kies de kredietverzekering die bij u past